古老花市(上)

  白 话广州

  今年过年,变化最大嘅,应该系传统花市改为线上线下结合嘅方式举办。不过年前城内气氛依旧热闹,好多街坊揾到新乐趣——往年行花街就可以买金桔桃花,今年索性就去田间地头搬一盆、斩一棵返屋企。唔少人仲话,估唔到自己去买咁平喔。

  讲起花市,大家一般都就近去行屋企附近嘅。不过大家都知道,好几个区嘅花市都系曾经搬过地方嘅。譬如海珠区嘅花市,以前喺江南西,依家搬到滨江西;再早啲嘅东山,之前花市喺东川路,之后搬咗去大沙头。所以,花市喺边到开,喺唔同嘅年代系有唔同嘅地点嘅。

  今次准备分两期,同大家讲下广州嗰啲古老嘅花市。

  喺广州,最古老嘅花市系兰湖花市,之后系大策花市、城门口花市、桨栏路花市同太平路花市。兰湖,熟悉广州历史嘅街坊会知道同佢相关嘅流花湖。兰湖依家已经冇咗,佢当时喺象岗山到人民北路一带,系广州城内比较大嘅天然湖,后嚟变成一片泥泞沼泽。啱啱提到嘅人工湖流花湖,就系兰湖嘅一部分。据讲,汉唐时期嘅兰湖,就已经停满咗卖花嘅船艇。

  不过亦都有人话,广州最早嘅花市唔系兰湖花市,而系花渡头。至于点解,下次再同大家详细讲。◎李月婷 媒体人